Προετοιμασία μονάδας για το καλοκαίρι

summer prep1

Το καλοκαίρι πλησιάζει και με τη θερμοκρασία να αυξάνει μέσα και έξω από τη μονάδα, είναι πιθανό να προκύψουν θέματα όπως θερμική καταπόνηση, αύξηση των μυγών, εξάπλωση βακτηρίων και μολύνσεων κλπ. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη περίοδος να προετοιμαστείτε για τις προκλήσεις του καλοκαιριού. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την καθημερινή λειτουργία των ζώων και κατ’ επέκταση τη γαλακτοπαραγωγή. Είναι ξεκάθαρο πως η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση οπότε παραθέτουμε κάποιες προτάσεις προετοιμασίας για το καλοκαίρι.

Αερισμός-δροσισμός
Η θερμική καταπόνηση επηρεάζει άμεσα την πρόσληψη τροφής, τη διάθεση του ζώου άρα και την δυναμικότητα παραγωγής του. Περισσότερα για τη θερμική καταπόνηση, εδώ. Η βέλτιστη λύση για την προετοιμασία είναι ο σωστός αερισμός του στάβλου και ο δροσισμός των ζώων.

Πρόσληψη νερού
Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η πρόσληψη νερού είναι αυξημένη, έχει ζωτική σημασία για την ευζωία των ζώων και την παραγωγή γάλακτος. Η επαρκής ποσότητα νερού καλής ποιότητας είναι απαραίτητη για την θερμοκρασία του σώματος και τις λειτουργίες της αγελάδας. Για περισσότερα σχετικά με την πρόσληψη νερού, εδώ

summer prep2.png

Διατροφή
Η αυξημένη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την τροφή που διασκορπίζεται στο παχνί και να μειώσει την πρόσληψη τροφής. Η μείωση της πρόσληψης τροφής οδηγεί σε εμφάνιση κέτωσης (υποκλινικής ή ακόμη και κλινικής) και επακόλουθη μείωση της γαλακτοπαραγωγής.
Για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ωράριο παράθεσης της τροφής και να προτιμάτε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Η προώθηση τροφής βοηθά στη μείωση του φαινομένου του διασκορπισμού της στο παχνί. Επιπλέον, η χρήση «εμβολιαστών» κατά την Παρασκευή των ενσιρωματων, βοηθά στην καλύτερη διατήρηση της τροφής στο παχνί κατά τη διάρκεια μιας θερμής ημέρας. Συνεργαστείτε με τον διατροφολόγο σας για να διατηρήσετε ισορροπημένη διατροφή και να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα επίπεδα σακχάρων.

summer prep3.png.jpg

Έλεγχος μύγας
Οι μύγες αποτελούν μηχανικό μέσο εξάπλωσης ασθενειών και μειώνουν την παραγωγή. Δύο είναι οι κυριότερες ασθένειες που μπορεί να είναι επιζήμιες για τα ζώα: οι μολύνσεις από Moraxella bovis και από Staphylococcus Aureus. Ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται η Moraxella από το ένα ζώο στο άλλο είναι με μύγες που τρέφονται με τις εκκρίσεις από τα μάτια των ζώων που νοσούν. Οι δαγκωματιές στο μαστό από έντομο που μεταφέρει τα βακτήρια του Staph aureus μπορούν να μολύνουν τις μοσχίδες από νεαρή ηλικία. Η έντονη παρουσία μύγας προκαλεί έντονη ενόχληση στα ζώα και οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή. Αποτελεσματική λύση για την απομάκρυνση των μυγών αποτελεί και ο αερισμός του στάβλου με ανεμιστήρες.

Σκίαση
Σκιά πρέπει να εξασφαλίζεται για όλα τα ζώα έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η άμεση έκθεση τους με τον ήλιο. Εξασφαλίζοντας μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας αποφεύγεται η αύξηση θερμοκρασίας του ζώου κατά 30%.
Τα ζώα αναζητούν σκιά σε θερμοκρασίες 25ο και πάνω. Οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες με πρόσβαση σε σκιά, έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη θερμοκρασία απευθυσμένου έναντι των ζώων που δεν έχουν πρόσβαση σε σκιά (38,9°C έναντι 39,4°C), χαμηλότερο ρυθμό αναπνοής (54 αναπνοές/λεπτό έναντι 84) και παράγουν 10% περισσότερο γάλα.
Μπορείτε να προστατεύστε τα ζώα σας, όπου δεν υπάρχουν στέγαστρα, με την χρήση υφασμάτων σκίασης. Επίσης με την χρήση αυτών, μπορείτε να μειώσετε την έντονη ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει στο στάβλο χωρίς να περιορίσετε ιδιαίτερα τον αερισμό του.