Πρόβατα και πρόσληψη νερού

water intake

Το νερό είναι το πιο βασικό συστατικό του σώματος του προβάτου. Το 20% του σώματος του είναι νερό εκτός κυττάρων και το 45% του σωματικού βάρους είναι νερό που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Η διατήρηση της ζωής του οργανισμού του προβάτου προϋποθέτει την διατήρηση σε σταθερά επίπεδα της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό.

Η κατανάλωση νερού είναι η κύρια πηγή νερού στα ζώα, αλλά σημαντική είναι επίσης η πρόσληψη νερού μέσω τροφής και παραγωγή μεταβολικού νερού. Η κατανάλωση του νερού στα πρόβατα ποικίλει και εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, το είδος της διατροφής (ξηρή ή χλωρή), την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και το φυσιολογικό στάδιο του προβάτου.

Γενικά, προτείνεται και επιβάλλεται η ελεύθερη πρόσβαση των προβάτων στο νερό, όλες τις ώρες της ημέρας, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών τους.

Οι απαιτήσεις των προβάτων σε νερό προσδιορίζονται ως εξής:

1. Οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό προβάτων, για συντήρηση, εκτιμώνται σε 2-3 λίτρα συνολικής κατανάλωσης νερού/kg προσλαμβανόμενης τροφής.

2. Κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, οι ανάγκες αυτές πολλαπλασιάζονται. Η συνολική κατανάλωση νερού εκτιμάται σε 2-3,5 φορές περισσότερο από τις ανάγκες συντήρησης (4,3-5,2 λίτρα/kg για κυοφορία ενός εμβρύου και σε 7-8 λίτρα/kg για κυοφορία δύο εμβρύων.

3. Κατά την γαλακτική περίοδο, οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό προβάτων εκτιμώνται σε 3,5 λίτρα νερού ανά λίτρο παραγόμενου γάλακτος. Κατά την διάρκεια αυτής το ζώο πρέπει να λαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα νερού ώστε να μην μειώσει την απόδοσή του σε γάλα. Αν το ζώο λάβει λιγότερο νερό τότε στην προσπάθεια του να επιζήσει προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό.

4. Πριν τον απογαλακτισμό, οι ημερήσιες ανάγκες των αρνιών σε νερό είναι, περίπου, 120-140 ml/kg για συντήρηση, συν 8-13 ml νερού/g μέσης ημερήσιας αύξησης (Μ.Η.Α.) του σωματικού βάρους, για τις ανάγκες ανάπτυξης.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ζώα χρειάζονται περισσότερο νερό για να δροσιστούν μέσω της εξάτμισης. Για παράδειγμα, το κούρεμα αυξάνει το θερμικό φορτίο το καλοκαίρι επειδή η μόνωση που είχαν πριν από το μαλλί δεν υπάρχει. Επομένως το ζώο αποβάλλει θερμότητα μέσω της εξάτμισης. Η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 78% σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες. Σε κανονικές καλοκαιρινές συνθήκες και με την παροχής καλής ποιότητας νερού, οι ανάγκες πρόσληψης αυξάνονται κατά 40% σε σχέση με το χειμώνα.

Η πρόσληψη νερού επηρεάζεται σημαντικά από την καθαριότητα του σημείου κατανάλωσης. Όταν το περιβάλλον γύρω από τις ποτίστρες είναι βρώμικο, μπορεί να απωθήσει το ζώο από το να καταναλώσει νερό.

Ασφαλέστερη λύση αποτελεί η πρόσληψη νερού από ποτίστρες με καθαρό, δροσερό νερό. Οι ποτίστρες πρέπει να τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τις ταΐστρες και από το αρμεκτήριο. Επίσης η τοποθέτηση τους θα πρέπει να γίνεται σε εύκολα προσβάσιμο, σκιερό, αλλά όχι σκοτεινό μέρος και να καθαρίζονται τακτικά, ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών.

Οι ποτίστρες πρέπει να είναι πάντα γεμάτες. Αυτό προϋποθέτει μία σωστά σχεδιασμένη δεξαμενή με σύστημα ανεφοδιασμού (φλοτέρ) που θα διατηρεί τα επίπεδα της στάθμης υψηλά. Το φλοτέρ πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να παρέχει τη σωστή ποσότητα νερού με την κατάλληλη πίεση, ενώ πρέπει να είναι ανθεκτικό και προστατευμένο από την επαφή με τα ζώα.

Το μέγεθος και ο αριθμός των ποτιστρών πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα ζώα, με μια αναλογία 8-10 μέτρα μετώπου/ 500 πρόβατα και χωρητικότητας 400-600 λίτρων.

Οι ποτίστρες πρέπει να αδειάζονται και να καθαρίζονται 2 φορές κάθε μέρα, άρα μακριές και ρηχές ποτίστρες με ομαλή εσωτερική επιφάνεια, ισχυρό φλοτέρ και βάνα αποχέτευσης καθιστούν το καθάρισμα γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό.

Λύση Milkplan

taistra

To νερό πρέπει να διατίθεται σε αφθονία σε εύκολα προσβάσιμα σημεία ώστε να διευκολύνουν τη ζωή του κοπαδιού.

Οι ποτίστρες Milkplan ενσωματώνουν φλοτέρ υψηλής πίεσης για γρήγορο γέμισμα, ειδικό προστατευτικό κάλυμμα ώστε να διατηρούν το νερό καθαρό από ακαθαρσίες και βρωμιά, βάνα αποχέτευσης, σωλήνα υπερχείλισης και αντίσταση για θέρμανση του νερού.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ