Email:
sales@milkplan.com
Συνήθως το επίκεντρο της προσοχής μας είναι οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Παρόλα αυτά και οι επόμενες γενιές (μοσχίδες αντικατάστασης) πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Τα μοσχάρια χρειάζονται πολύ προσοχή. Η τροφή τους θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το παρεχόμενο συμπύκνωμα πρέπει να είναι το σωστό και επαρκές. Μακροπρόθεσμα, η σωστή εκτροφή τους εγγυάται απόσβεση και επιστροφή της επένδυσης.
Πως μπορούμε λοιπόν να φροντίσουμε τα μοσχάρια μας με το σωστό τρόπο; Κάθε ζώο χρειάζεται κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί σε μία γαλακτοπαραγωγό αγελάδα Μια καλή αρχή για την περίοδο εκτροφής είναι η γέννηση ενός υγιούς μοσχαριού. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα μοσχάρια γεννιούνται χωρίς καμία ανοσία, δηλαδή δεν έχουν αντισώματα στο αίμα τους. Επομένως το πρωτόγαλα είναι ζωτικής σημασίας.
Πρωτόγαλα
Το νεογέννητο μοσχάρι πρέπει να πάρει αντισώματά μέσω του πρωτογάλακτος, τα οποία διασφαλίζουν ότι τα παθογόνα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ασθένεια στο ζώο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να παρέχουμε πρωτόγαλα άριστης ποιότητας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε άφθονη ποσότητα. Προσπαθήστε να παρέχετε 4 λίτρα τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή τους. Μετά από κάθε ώρα, η ικανότητα απορρόφησης των εντέρων για τα αντισώματα μειώνεται κατά 10%. Το πρωτόγαλα πρέπει να χορηγείται υπό συγκεκριμένες συνθήκες υγιεινής. Πάντα να συλλέγεται σε καθαρούς και απολυμασμένους κάδους και να χορηγείται στο νεογέννητο με καθαρά σκεύη (πλαστικά δοχεία και ελαστικές θηλές). Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά καθαρά ρούχα και παπούτσια για το χώρο εκτροφής των μοσχαριών.
Υποκατάστατο γάλακτος ή αγελαδινό γάλα;
Την τρίτη ή τέταρτη μέρα μετά τη γέννησή τους, μπορεί να γίνει αντικατάσταση του μητρικού γάλατος σε υποκατάστατο ή αγελαδινό παστεριωμένο γάλα. Ή και συνδυασμός των δύο προηγουμένων. Πολλοί κτηνοτρόφοι δίνουν το περίσσευμα στα μοσχαράκια κι αυτό είναι μία εύκολη λύση, αλλά το υποκατάστατο καλύπτει περισσότερο τις διατροφικές ανάγκες του μοσχαριού. Επιπλέον των απαραίτητων στοιχείων, το υποκατάστατο περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη.
Από το ήνυστρο στην ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας
Το πεπτικό σύστημα των μοσχαριών είναι μικρό και δεν έχει αναπτυχθεί. Το ήνυστρο (όπου το γάλα πέπτεται) των μοσχαριών έχει χωρητικότητα 1,5-2 λίτρα. Η μεγάλη κοιλία έχει χωρητικότητα μόλις 0,75 λίτρα. Στις 8 εβδομάδες, ήνυστρο και μεγάλη κοιλία έχουν χωρητικότητα έως 6 λίτρα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγάλης κοιλίας από την 3η μέχρι την 8η εβδομάδα είναι μεγαλύτερη από τον ρυθμό ανάπτυξης του ίδιου του ζώου. Στο τέλος της φάσης του γάλακτος, η μεγάλη κοιλία έχει αναπτυχθεί σε όγκο με χωρητικότητα 14 λίτρων, ενώ το ήνυστρο χωράει 7 λίτρα.
Οι χονδροειδείς ζωοτροφές διεγείρει την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας
Επιπλέον του γάλακτος, τα μοσχάρια σύντομα προσλαμβάνουν συμπυκνωμένες και χονδροειδείς τροφές οι οποίες πρέπει να είναι κομμένες στο σωστό μήκος και καλής ποιότητας. Τα μοσχάρια σταδιακά μαθαίνουν να τρώνε στερεά τροφή μέχρι να καταναλώνουν 1,5-2 κιλά τη μέρα μετά τον απογαλακτισμό. Το τοίχωμα της μεγάλης κοιλίας των μοσχαριών έχει πολύ λίγο αναπτυγμένες της θηλές. Η μεγάλη κοιλία διεγείρεται μέσω της πρόσληψης καλά κομμένων σανών, των ενδεικνυόμενων συμπυκνωμένων ζωοτροφών και της απαιτούμενης ενέργειας. Όσο περισσότερες συμπυκνωμένες ζωοτροφές αξιοποιούν τα ζώα, τόσο ευκολότερα μειώνεται η φάση γάλακτος. Η μετάβαση σε πρόσληψη μόνο στερεάς τροφής είναι πιο ομαλή αν η μεγάλη κοιλία έχει αναπτυχθεί σωστά και υγιώς. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την πρόσληψη νερού. Η παροχή φρέσκου νερού συνιστάται όταν το ζώο είναι 3-4 ημερών. Τα μοσχάρια χρειάζονται το 10% του βάρους τους σε νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες, η ανάγκη για νερό είναι μεγαλύτερη από τα λίγα λίτρα γάλακτος που λαμβάνουν. Τη χειμερινή περίοδο υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος. Λόγω του κρύου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Στραβισμός
Τις πρώτες μέρες της ζωής τους, τα μοσχάρια πρέπει να σταβλίζονται ατομικά σε κελιά υπερυψωμένα ή σε κλουβάκια τύπου ιγκλού αναλόγως της χωρητικότητας της μονάδας και του κλίματος. Μετά από 3-10 μέρες ατομικής στέγασης, τα μοσχάρια μπορούν να μεταφερθούν σε ομάδες, πάντοτε σε ζυγό αριθμό και τηρώντας τις ελάχιστες διαστάσεις ανά μοσχαράκι (1,5-2 τμ / μοσχάρι). Εκτρεφόμενα σε ομάδες, τα ζώα μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και έχουν χώρο να αναπτύξουν το σκελετό και τους μύες τους τρέχοντας και πηδώντας.
Συνοπτικά
Καθώς τα θηλυκά μοσχάρια είναι οι μελλοντικές αγελάδες της εκτροφής χρειάζονται την απαραίτητη προσοχή μας.
o Περιλαμβάνουμε τα μοσχαράκια στο καθημερινό μας πρόγραμμα εργασιών
o Όταν ελέγχουμε τις αγελάδες, ελέγχουμε και τα μοσχάρια
o Εξασφαλίζουμε την λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτογάλακτος καλής ποιότητας, αμέσως μετά τη γέννησή τους
o Εξασφαλίζουμε την υγιεινή και καθαριότητα που απαιτείται
o Παρέχουμε στεγνή στρωμνή και σωστή στέγαση
Βέλτιστες Προτεινόμενες Λύσεις Milkplan
Παστεριωτής σίτισης μοσχαριών MP Milkcab
Με το MP Milkcab το μη εμπορεύσιμο γάλα χρησιμοποιείται ως εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τα μικρά ζώα, χωρίς επιπλέον κόστος. Το γάλα παστεριώνεται και χρησιμοποιείται για τη σίτιση των μοσχαριών. Επίσης, για τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν διατροφικό πρόγραμμα με σκόνη γάλακτος δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την έκδοση του MP Milkcab παστερίωσης-ανάδευσης σκόνης. Η ακριβής ποσότητα σίτισης των νεαρών ζώων είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη και υγεία τους.
Πλεονεκτήματα
1. Δοσομετρητής ακριβείας για την αποφυγή υποσιτισμού ή υπερσιτισμού
2. Ομοιόμορφη ανάδευση μίγματος σκόνης γάλακτος - νερού
3. Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας μίγματος χάρη στο μονωμένο κάδο
4. Μειωμένο κόστος σίτισης και γρήγορη απόσβεση του εξοπλισμού παστερίωσης
5. Σωστή θρέψη και υγιής ανάπτυξη των μοσχαριών
6. Φιλικό προς το χρήστη μενού
Δείτε περισσότερα εδώ
Κλωβοί μοσχαριών
Τα σπιτάκια των μοσχαριών και ο σχεδιασμός τους επηρεάζουν την ανάπτυξη και μετέπειτα απόδοσή τους. Η ατομική ταΐστρα, ο επαρκής εξαερισμός, η προστασία από το κρύο ή τη ζέστη, ο διαχωρισμός σε περιπτώσεις στέγασης μοσχαριών διαφορετικής προέλευσης είναι κάποια από τα στοιχεία που αποδεδειγμένα επιδρούν στην μεγαλύτερη λήψη τροφής και κατ’ επέκταση στην αύξηση του βάρους τους. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα ζώα που φυλάσσονται σε κλωβούς μοσχαριών είναι λιγότερο ευαίσθητα σε ασθένειες από εκείνα που διατηρούνται σε συμβατικούς στάβλους (υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας) και παρουσιάζουν υψηλότερο ρυθμό αύξησης βάρους.